Welke gear heb ik nodig als DJ?

27 mrt 2022

Which gear do I need as a DJ?

Stel je hebt de keuze gemaakt om DJ te worden. Ik kan me dan voorstellen dat je niet zo goed weet welke gear je moet aanschaffen. In deze blog leg ik uit wat de 5 basis benodigdheden zijn om aan de slag te gaan als DJ.  

1. Draaitafel

Draaitafels zijn er in alle soorten en maten en kunnen in twee groepen ingedeeld worden. Er zijn controllers én CDJ’s. Een controller is een ‘all-in-one’ apparaat. Ze komen met en zonder scherm. Het nadeel van een controller zonder scherm is dat je je controller altijd aan moet sluiten op een computer. Een controller met scherm werkt zonder computer. Daarnaast zijn er CDJ’s. CDJ’s behoren tot de club standaard. Iedere CDJ dient als een enkel kanaal, die je dient aan te sluiten aan een mixer. Voor een complete set heb je dus minimaal twee CDJ’s nodig en één mixer, bijvoorbeeld de DJM-900 NX2. De meeste professionele mixers hebben 4 kanalen, maar ze zijn zelfs verkrijgbaar met 6 kanalen. Dat betekent dat je 6 CDJ’s kunt aansluiten op één mixer. De prijs van de nieuwste CDJ’S, namelijk de CDJ-3000 is maar liefst 2300 euro en voor een 4 kanaals mixer betaal je ongeveer 2400 euro. Een complete set met twee CDJ’s is dus al snel 7000 euro!

Maar goed, ik kan me voorstellen dat je als beginner niet zo’n investering kan maken. Gelukkig is dat ook niet nodig! Als je echt wilt proberen of DJ’en iets voor je is, dan raad ik je aan om te beginnen met de DDJ-400, het perfecte instapmodel. Voor zo’n 279 euro heb je al een goed werkende twee-kanaals controller inclusief de meest belangrijke functies die je als DJ nodig hebt, inclusief een Fx en loop functie. Mocht je iets meer budget hebben en toch kiezen voor een controller zonder scherm, dan is de DDJ-FLX6 of de DDJ-1000 ook aan te raden. Zowel de FLX6 en de DDJ-1000 hebben doormiddel van de schakelfunctie 4 kanalen, ondanks ze beide twee jogwheels hebben. Beide hebben overigens ‘on jog displays’, waarbij informatie op de jogwheels is te zien zoals de BPM, key en track positie. Wat de DDJ-1000 anders maakt dan de DDJ-FLX6 is de hoeveelheid mogelijke aansluitingen. Zo is het mogelijk om speakers direct aan te sluiten vanaf het apparaat. Bovendien beschikt de DDJ-1000 de mogelijkheid om CDJ’s er op aan te sluiten. Je gebruikt de DDJ-1000 dan als soort ‘stand-alone’ DJM mixer! Het voordeel van controllers mét scherm is dat je geen laptop nodig hebt. Je kan daardoor vanaf je decks je volgende track inladen om in te mixen, dus meer tijd om contact te maken met jouw publiek ;-). Opties voor controllers met scherm zijn de XDJ-RX3 (2000 euro) of de XDJ-XZ (2400 euro). In principe hebben ze dezelfde functionaliteit als een CDJ setup met een DJM-900 NX2 mixer, alleen zijn deze een stuk compacter en daarmee ook goedkoper. Ondanks er ook andere merken zijn die DJ tafels produceren, raad ik het alsnog aan om een Pioneer te nemen, omdat je dan alvast went aan de club standaard.

2. Rekordbox

Om je tracklist in een playlist te zetten, heb je DJ software nodig. Ook heb je software nodig, wanneer je een DJ controller gebruikt zonder scherm. Ook in de software keuze zijn verschillende opties. Echter raad ik mensen aan om Rekordbox te gebruiken, omdat Rekordbox het meest compatible is met Pioneer producten. In Rekordbox kun je tracks in je ‘collection’ slepen. Ook is het mogelijk om direct een playlist te maken. Wanneer je tevreden bent met je tracklist kun je je playlist exporteren naar je USB! Let er op dat je wel in de juiste Rekordbox modus zit. De performance mode, gebruik je bijvoorbeeld wanneer je aan het draaien bent met een controller. De ‘export mode’ gebruik je wanneer je je playlist aan het maken bent. In Rekordbox kun je ook je cue points zetten in een track. Download Rekordbox hier: https://rekordbox.com/nl/

3. Muziek

Misschien wel dé belangrijkste uit dit lijstje: Muziek! Al heb je de beste gear en draaiskills, zonder goede muziek kan je geen goede set draaien. De beste manier om aan je muziek te komen is door je muziek te kopen op Beatport. Je hebt hier de optie om je muziek te kopen in mp3 of wav bestand. Een wav bestand is CD kwaliteit en daarmee de beste kwaliteit. Mp3 is meer compressed. Over het algemeen is het verschil pas duidelijk hoorbaar, wanneer je op grote speakers luistert. Ik raad het ook aan om wav te kopen als je daadwerkelijk moet draaien op een gig. Zorg ervoor dat je mp3 kwaliteit op zijn minst 320 kbps is en vooral niet lager, wanneer je besluit MP3 te draaien. Een track van 320 kbps kan worden beschouwd als goede kwaliteit. Het mooiste is natuurlijk wanneer je zelf je eigen tracks produceert. Mensen kennen je meestal van je muziek en niet per se van je draaiskills. Overigens is het tegenwoordig zeer belangrijk om je eigen muziek te hebben om groot te worden binnen een scene. Wellicht ken jij zelfs een artiest met wie je jouw eigen geproduceerde track kunt ruilen met zijn of haar track!

4. USB

Bij het kiezen van een juiste USB stick is het belangrijk om te kijken naar drie dingen. De opslag, de snelheid en het materiaal. In principe is 32GB al meer dan genoeg om een setje mee te kunnen draaien. Echter, wanneer je genoeg opslag wilt hebben voor al jouw muziek, is het niet verkeerd om te kijken naar een USB met een hogere opslag capaciteit. Tegenwoordig komen USB’s meestal in 32GB, 64GB, 128GB, 256GB en zelfs 512GB. Het is ook belangrijk om te kijken naar de snelheid van de USB, met name de ‘reading speed’ is erg belangrijk. Een snelheid van 80Mb/s is al meer dan prima, maar om je USB future proof te maken is het niet verkeerd om te kijken naar USB’s met een reading speed van 150Mb/s (of meer). Over het algemeen komen USB’s voor in twee verschillende materialen, plastic en metaal. Ik raad het aan om een metalen USB te nemen, omdat metalen USB’s meer schok- en waterbestendig zijn en meer tegen warmte kunnen.

5. Koptelefoon

Een koptelefoon bij het DJ’en is nodig bij het beatmatchen van twee tracks. Het is belangrijk om een headphone te kiezen die een eerlijke weergave van het geluid geeft. Een eerlijke weergave van het geluid maakt het gemakkelijker om te mixen. Het is ook fijn wanneer jouw koptelefoon het geluid van het publiek enigszins dempt. En als laatste, kies een koptelefoon die tegen een stootje kan. Het zou namelijk vervelend zijn, wanneer jouw koptelefoon breekt tijdens een optreden. Ook koptelefoons komen in alle vormen en maten. Goede koptelefoonmerken zijn V-Moda, SennheiserPioneer en Audio Technica.  

——
Heb je nog overige vragen of kan je hulp gebruiken bij het starten van jouw DJ carrière?
Voel je vrij om contact op te nemen!

Wil jij op de hoogte blijven
van alle ontwikkelingen?

© 2021 – TRANCE WITH IZZY – KVK 80129021 – BTW NL003396690B92 – INFO@TRANCEWITHIZZY.nl – DESIGN & DEVELOPMENT BY BABOSA