Hoe word ik DJ?

27 mrt 2022

How to become a DJ? Hoe word ik DJ?

Je hebt een droom, je hebt een doel; Je wilt graag DJ worden. Hoe word ik DJ? Wat komt hier bij kijken? Vragen die je waarschijnlijk hebt. Je bent niet de enige! Ik      geef je daarom acht tips die de basis vormen voor jouw DJ carrière.    

1. Kies wat voor DJ je wilt worden

Heb je al een beeld van hoe je wilt dat jouw toekomst er als DJ uit komt te zien? Wat wil je graag tot jouw specialisme maken en wat voor muziek wil je graag spelen? Wil je als hobby DJ aan de slag of als professioneel en ook jouw eigen tracks maken? Waar wil je graag jouw muziek spelen? In een discotheek, club, op een bruiloft of op een festival? Zomaar wat vragen waarvan het beantwoorden ervan meer sturing kan geven aan welke kan jij op wilt. Kies waarin jij je wilt specialiseren en waar jij bekend om wilt staan.

2. Bepaal of je hobbymatig of professioneel aan de slag wilt gaan

Bij een professionele DJ komt meer kijken. Als professionele DJ zal je jouw eigen tracks moeten maken. Ook is het belangrijk dat je met regelmaat nieuwe tracks kan releasen en dat je een goede indruk achter laat in jouw marketing en communicatie! Zo zal je meer in contact staan met labels, je zal meer bezig moeten zijn met netwerken en je moet meer tijd en geld stoppen in jouw carrière. Je moet durven investeren om dit uiteindelijk terug te kunnen verdienen.

Alles is mogelijk, als je weet wat je wilt en je hier goed in voorbereid.

3. Kies een DJ naam

Het is belangrijk een goede DJ naam te kiezen welke uniek is én bij je past. Vanaf het begin gelijk een sterke en goede DJ naam hebben is belangrijk voor jouw promotie. Een DJ naam kan een twist zijn van je eigen naam. Je kan de naam baseren op waar je muziek zal gaan spelen of juist, wélke muziek je gaat spelen. Had je misschien vroeger een bijnaam welke nog steeds goed bij je zou staan? Let er wel op dat je DJ naam jou ook kan beperken. Zet bijvoorbeeld geen ‘DJ’, voor je artiesten naam want dan doet het je naam geen eer aan als je in de toekomst als producer aan de slag gaat. En het klinkt ook een beetje cliché, niet waar?

Laat je creativiteit op de vrije loop en wees niet bang om groot te dromen! Als je DJ wilt worden hoor groot dromen er echt bij! Wanneer je ook internationaal zou willen gaan dan helpt het natuurlijk als jouw DJ naam ook uit te spreken is voor bijvoorbeeld Engelstaligen.

4. Koop je DJ gear

Als je wilt leren DJ’en heb je natuurlijk een draaitafel nodig. Er zijn vele verschillende draaitafels op de merk. De een groter dan de ander. Om te beginnen kan een DJ controller voldoende zijn. Dit is een draaitafel welke je aan je laptop aansluit en connect met Rekordbox. Later wil je misschien voor een groter DJ set gaan. Welke gear kan je het beste aanschaffen? Lees daarover meer hier.

5. Leer de basis

Leer over de verschillende muziek soorten en wat hierin het verschil maakt, zodat je de muziek beter leert kennen. Hierdoor weet je beter wat bij elkaar past en wat minder. Dit leer je door je te verdiepen in verschillende toonsoorten, verschillende beats en de sfeer dat een nummer wilt benadrukken. Als DJ is het allerbelangrijkste dat je je tracks kent die je op je USB stick hebt staan. Kennis van die muziek is al het halve werk.

Het is ontzettend belangrijk om ook te kijken hoe andere DJ’s het doen. Volg en kijk naar de DJ’s die een soortgelijke smaak hebben als die van jou om je door hen te laten inspireren en van hen te leren. Iedere DJ gebruikt hun eigen technieken en zo kom je met veel verschillende technieken in aanraking zodat je uiteindelijk jouw eigen stijl kan creëren.

Blijf ook met regelmaat een kijkje op mijn website nemen, voor meer tips!

6. Zet je Social Media op

Heb je een naam gekozen, is het duidelijk wat je wilt en waar je naartoe werkt? Dan kan je daarmee naar buiten komen. Je kan een website online plaatsen en je kan regelmatig iets op Social Media delen, om zo jouw kans tot succes vele malen te vergroten. Aan de hand van hoe serieus je jouw carrière wilt hebben, is jouw uitstraling ook belangrijk. Denk dus goed na over hoe jij naar buiten wilt treden. Als beginnende DJ die zijn of haar naam wilt laten groeien is het belangrijk om consistent te posten. Zo bouwen mensen een band met je op! Er zijn tegenwoordig vele opties om het een stuk makkelijker te maken om online te groeien.

7. Netwerk en vraag om hulp

Durf bijdehand te zijn en neem contact op met promoters, clubs of andere DJ’s! Het kan nooit kwaad om jezelf aan te bieden en dan weten ze ook meteen wie jij bent. Vraag ook vooral advies aan DJ’s die jou voor gingen. Velen hebben hun eigen groeiproces al doorlopen en door vragen te stellen, kan je tot adviezen komen waar je zelf nooit op was gekomen.

Hoe word ik DJ? Voel je vrij om contact met mij op te nemen als je hier de hulp bij kan gebruiken en graag samen een coachingspakket wilt doornemen.

8. Doe veel ervaring op

Tot slot, vergeet niet dat de meeste full-time DJ’s er keihard voor hebben gewerkt om te komen waar ze nu zijn. Het kost tijd, veel oefenen en ervaring! Dus blijf vooral leren, doorontwikkelen, draaien, maak een track en .. heb plezier! Als je doet wat je doet met een goed gevoel dan zal je er steeds meer tijd in willen stoppen. Tot je opeens terug kijkt en blij kunt zijn met wat je al hebt bereikt!

——
Heb je nog overige vragen, kan je hulp gebruiken bij het beginnen en oriënteren?
Voel je vrij om contact op te nemen!

Wil jij op de hoogte blijven
van alle ontwikkelingen?

© 2021 – TRANCE WITH IZZY – KVK 80129021 – BTW NL003396690B92 – INFO@TRANCEWITHIZZY.nl – DESIGN & DEVELOPMENT BY BABOSA