Waarom ook jij zou moeten beginnen met het maken van je eigen tracks!

27 juli 2022

Alleen DJ zijn is niet meer genoeg. Ook jij zou daarom moeten beginnen met het maken van je eigen tracks.

Opeens hoor je de grote namen op de radio verschijnen of je ziet ze (ook) op een groot festival. Dit wekt de indruk op dat zij, als enkel een DJ, groot zijn geworden. Alleen, er komt een stuk meer bij kijken. Alleen een DJ zijn, is tegenwoordig niet meer voldoende. Als je ook jouw eigen muziek kan produceren dan kan je jouw bekendheid laten groeien.

Alleen, wat komt hier bij kijken en waarom is het niet meer voldoende om alleen een DJ te zijn? Wat is het verschil tussen een DJ en een producer en wat heb je nodig om ook het werk van een producer tot je te nemen?

Wat doet een DJ?

Om dit te begrijpen is het allereerst belangrijk om goed te weten wat een DJ doet.

De DJ is degene met de muziek kennis maar wie niet perse de muziek creëert. De DJ is degene met kennis van de draaitafel. Degene die weet hoe vanuit de juiste beats de perfecte tracklist ontstaat om zo een geweldig feest te geven. Want de DJ is degene die aanwezig is als de muziek wordt afgespeeld op feesten en/of festivals en wordt zo het icoon van de gespeelde muziek, maar dit wil lang niet altijd zeggen dat de DJ deze tracks ook zelf heeft geproduceerd.

Het is tegenwoordig steeds lastiger wordt om enkel als DJ, uitgenodigd te worden of echt ook (internationaal) te groeien. Wanneer je al een naam hebt, met eigen tracks die je uitbrengt, word je sneller uitgenodigd.

Wat doet een producer?

Als producer creëer je de muziek en heb je een goede kennis en gevoel van ritme, beats, melodie en alles wat hier bij komt kijken. Dit, zodat je goede tracks kan releasen. Wellicht zing je al, speel je al een instrument of ben je hier al bekend met het maken van muziek. Al is het als producer geen vereiste om een instrument te kunnen.

Als producer werk je namelijk in een software programma genaamd een DAW; een Digital Audio Workstation. Hierin kan je eigen tracks, edits en remixes samen stellen en creëeren.

Tegenwoordig is het maken van eigen tracks een vereiste, wil je doorgroeien als DJ. Wanneer je jouw eigen tracks kan creëeren, dan kan je vanuit deze tracks je naam laten groeien. Door ze te releasen en uiteindelijk als DJ te draaien! Jouw fans willen jouw tracks namelijk uiteindelijk live op de dansvloer horen!

Wat is een ghost-producer?

Vele grote DJ’s ‘bestellen’ hun muziek bij anderen, bij zogenoemde ‘ghost-producers’. Zij zijn de muzikale kunstenaars welke beats en tracks leveren aan de grote DJ’s, zonder dat zij zelf de naamsbekendheid genereren bij het grote publiek.

Een ghost-producer werkt namelijk niet vanuit de eigen naam. Wanneer een DJ een track in gedachten heeft en graag uitgewerkt wilt laten worden of wanneer een DJ een drukke agenda heeft dan kan dit gedaan worden in samenwerking met een ghost-producer. Of de DJ besteed dit gehele proces uit aan de ghost-producer.  Een DJ schaft dus de muziek aan om te spelen op shows, maar heeft deze muziek niet zelf gemaakt. Een ghost-producer ontvangt de betalingen door iemand die niet zijn eigen muziek maakt maar wel graag tracks op zijn naam wilt hebben. 

Ghost-producing gebeurt steeds vaker, omdat je als DJ alleen minder snel wordt uitgenodigd dan als iemand die ook zijn eigen tracks produceert. Mensen willen namelijk ook naar losse tracks kunnen luisteren, bijvoorbeeld online of via Social Media en hierdoor creëer je naamsbekendheid. Alleen niet iedereen kan produceren. Dit kost tijd en er valt veel te leren.

Trance with Izzy kan je hier bij helpen.

Producing naast DJ

Wanneer je kan produceren, zal dit je helpen om ook jouw DJ carrière te verbeteren. Want als producer, naast DJ, ben je pas écht een artiest. Je kan jouw eigen creativiteit kwijt om jouw eigen tracks te producen, je kan ze releasen onder jouw eigen naam en zo (inter)nationaal groeien.

Door jouw bereik te vergroten, vergroot je ook jouw kansen om uitgenodigd te worden als DJ en hier in door te breken.

"Want als producer, naast DJ, ben je pas écht een artiest."

Er komt veel bij kijken

Er wordt veelal onderschat wat er allemaal bij komt kijken en hoe breed het vak is. Als DJ en als producer. Ja, als DJ ken je de draaitafel, maar hier kan je nog niet je eigen tracks mee maken. Want hier komt kennis bij kijken van de nodige software. Welke software kan je het best gebruiken om mee te beginnen? Welke plugins kan je het beste gebruiken en hoe maak je jouw eerste tracks?

Op welke muziekkanalen promoot je jouw tracks en op welke Social Media kanalen kom je het beste naar voren of juist niet? Je wilt het graag goed doen zodat je gemotiveerd blijft en blijven groeien.

Wil je niet wachten en graag meteen aan de slag om jouw dromen en ambities waar te maken? Neem dan een kijkje bij deTrance with Izzy coaching pakketten! Hierin zijn verschillende mogelijkheden waaronder een online programma of mijn persoonlijke 1-op-1 coaching & begeleiding.

——
Heb je interesse? Voel je vrij om contact op te nemen!

Wil jij op de hoogte blijven
van alle ontwikkelingen?

© 2021 – TRANCE WITH IZZY – KVK 80129021 – BTW NL003396690B92 – INFO@TRANCEWITHIZZY.nl – DESIGN & DEVELOPMENT BY BABOSA